logo ms

Selasa, 23 April 2024

faq  |  contact us  |  feedback  |  Peta laman

Hari Inovasi Kementerian Luar Negeri 2010

Wakil tunggal IDFR, Puan Noraini Awang Nong dan Cik Dzuita Mohamed telah dinamakan sebagai pemenang di bawah kategori dalam negeri pada hari terakhir Pertandingan Inovasi 2010 yang telah dianjurkan oleh Kementerian Luar Negeri Malaysia (KLN) pada 20 Disember 2010.

Para pemenang telah membawa pulang hadiah wang tunai bernilai RM1, 500.00 untuk hasil inovasi mereka berjudul "The Ways to Promote IDFR and Wisma Putra" yang menawarkan akses kepada laman web IDFR dan Putra Wisma melalui penggunaan telefon pintar dan tablet dalam dimensi bebas tanpa had. Sekiranya sistem tersebut dibangunkan, ia akan membolehkan pengguna mempunyai fleksibiliti untuk mengakses laman web IDFR dan Wisma Putra pada bila-bila masa yang dikehendaki seterusnya akan menyumbang kepada peningkatan jumlah pengunjung kedua-dua laman web tersebut. Hasil inovasi ini adalah cara yang berkesan dan efektif untuk mempromosikan IDFR dan Wisma Putra serta meningkatkan imej kedua-dua institusi.    

Pertandingan tahun ini bertema “Every Individual Can Innovate" ini selari dengan keinginan Kerajaan Malaysia untuk menanamkan budaya inovasi di kalangan penjawat awam. Acara tahunan Hari Inovasi ini akan memberi peluang kepada kakitangan KLN untuk berinovasi dan menyumbang idea-idea baru untuk meningkatkan kecekapan dan keberkesanan sistem, prosedur dan proses kerja Kementarian.

Hari Inovasi 2010 ini dirasmikan oleh Y.B. Senator Dato 'Idris Jala, Menteri di Jabatan Perdana Menteri, YB Datuk Richard Riot Jaem, Timbalan Menteri Luar Negeri dan Y.Bhg. Datuk Mohd Radzi Abdul Rahman, Ketua Setiausaha KLN. Pertandingan yang dibahagikan kepada dua (2) kategori iaitu untuk kakitangan dalam negeri dan di luar negeri telah menerima sejumlah 25 penyertaan dari Malawakil sejauh Beirut, Paris, Sarajevo, The Hague, Tripoli dan Wellington.

Y.Bhg. Dato 'Ku Jaafar Ku Shaari, Ketua Pengarah telah menyampaikan rasa penghargaan IDFR untuk Puan Noraini Awang Nong dan Cik Dzuita Mohamed bagi pencapaian cemerlang mereka dalam satu majlis khas yang diadakan pada 21 December 2010. Beliau berharap agar pencapaian warga IDFR sebagai Juara Hari Inovasi yang telah diadakan buat julung-julung kalinya akan meningkatkan semangat warga IDFR untuk lebih kreatif dan inovatif serta unggul dalam pelbagai bidang.

Lain-lain Berita Terkini