logo ms

Rabu, 22 Mei 2024

faq  |  contact us  |  feedback  |  Peta laman

Berita Terkini

Perbincangan Meja Bulat 'Feminist Foreign Policy: Lens from Asia'

feminist1

Perbincangan meja bulat mengenai Feminist Foreign Policy: Lens from Asia anjuran bersama oleh IDFR dan The Asia Foundation (TAF) telah diadakan pada 24 November 2022.

Tiga ahli panel terkemuka bagi perbincangan meja bulat itu ialah Puan Nandita Baruah dari The Asia Foundation wakil negara India, Puan Alina Kwan dari Suruhanjaya Tinggi Kanada, dan Dato' Dr Shazelina Zainul Abidin, IDFR. Perbincangan ini dikendalikan oleh Encik Shahril Nizam Bin Abdul Malek, Kementerian Luar Negeri, Malaysia.

Seramai 43 orang peserta telah menghadiri perbincangan tersebut, yang terdiri daripada pegawai-pegawai kanan Wisma Putra yang menyelia hal ehwal dasar luar dan pelbagai hala Malaysia; tuan rumah bersama The Asia Foundation; kor diplomatik dari Sweden, Australia, Finland, Hungary, Indonesia, India dan Perancis; wakil-wakil dari Kementerian Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat; pegawai-pegawai dari IDFR; wakil-wakil dari badan pemikir; Institut Kajian Strategik & Antarabangsa (ISIS) Malaysia; Women’s Aid Organisation; Association of Former Ambassadors of Malaysia; dan ahli-ahli akademik dari Universiti Malaya dan Universiti Kebangsaan Malaysia.

Puan Nandita Baruah telah berkongsi perkara-perkara penting dari kompendium esei yang diterbitkan baru-baru ini Applying a Feminist Lens to India’s Foreign Policy serta reaksi terhadapnya di kalangan komuniti dasar luar India.  Beliau juga telah memberikan pandangan tentang bagaimana dan mengapa Feminist Foreign Policy boleh dilaksanakan dalam konteks Asia. Sebagai wakil salah satu negara secara rasmi menerima pakai Feminist Foreign Policy, Puan Alina Kwan berkongsi pengalaman Kanada dengan pelaksanaan dasar itu. Beliau memberikan pandangan mengenai cabaran yang dialami negara Kanada, serta bagaimana pelaksanaan Feminist Foreign Policy telah memberi manfaat kepada Kanada di peringkat domestik dan antarabangsa. Dato’ Dr Shazelina berkongsi dan membincangkan pengalaman Malaysia terutamanya menyentuh mengenai status semasa perwakilan wanita dalam membuat dasar dan membuat keputusan mengenai jawatan kritikal dalam perkhidmatan kerajaan.

Para peserta telah mengambil bahagian secara aktif dalam perbincangan dengan berkongsi maklumat dan pengalaman negara mereka sendiri, pemerhatian termasuk bagaimana dasar luar feminis direka untuk mencerminkan identiti negara sendiri.

IDFR yakin bahawa perbincangan meja bulat ini akan memulakan lebih banyak perbincangan di Kementerian Luar Negeri dan Kementerian berkaitan yang mengawasi hak wanita dan kesaksamaan gender mengenai hala tuju dasar selepas menilai secara menyeluruh kemungkinan, cabaran dan manfaat pelaksanaan Feminist Foreign Policy di Malaysia.

feminist2 feminist2 feminist2

Disediakan oleh:
Pusat Kepimpinan, Perundingan dan Diplomasi Awam (LNPD)

Cetak Emel