logo ms

Khamis, 23 Mei 2024

faq  |  contact us  |  feedback  |  Peta laman

Berita Terkini

Kursus Kepimpinan untuk Pegawai Peringkat Rendah

 

leadershipcourse main

Institut Diplomasi dan Perhubungan Luar Negeri (IDFR) telah mengadakan Kursus Kepimpinan untuk Pegawai Peringkat Rendah dari 9 hingga 11 Mei 2023. Ia memberi inspirasi kepada ramai pegawai junior untuk melangkah keluar dari zon selesa mereka dan berkembang menjadi pemimpin yang lebih baik.

Dikendalikan oleh Pusat Kepimpinan, Perundingan dan Diplomasi Awam (LNPD), IDFR, kursus ini telah dihadiri oleh 27 peserta dari Kementerian Sains, Teknologi dan Inovasi, Kementerian Pertahanan, Kementerian Pengangkutan, Kementerian Pelaburan, Perdagangan dan Industri, Kementerian Dalam Negeri, Kementerian Pendidikan Tinggi, Kementerian Pelancongan, Seni dan Budaya, Biro Konvensyen dan Pameran Malaysia, Akademi Seni Budaya dan Warisan Kebangsaan, Perbadanan Pembangunan Perdagangan Luar Malaysia, dan Majlis Amanah Rakyat. Para peserta telah menunjukkan minat yang tinggi dan melibatkan diri secara aktif sepanjang kursus berlangsung. Sepanjang tiga hari tempoh kursus, potensi kepimpinan peserta telah ditemui dan diasah dengan aspek asas kepimpinan termasuk mempelajari gaya kepimpinan yang berbeza, mengenal pasti personaliti, dan membangunkan minda yang positif. Aplikasi teori kepada situasi sebenar telah dilakukan melalui aktiviti hands-on yang dijalankan melalui pembentangan.

Semestinya di sebalik setiap kursus yang berjaya, ada seorang guru yang melatih, membentuk, dan membimbing mereka untuk menjadi versi terbaik diri mereka. Kejayaan kursus ini juga adalah kerana profesionalisme pakar dan penceramah berkongsi pandangan dan pengetahuan dalam bidang kepakaran mereka. Secara umumnya, kursus ini telah meningkatkan keupayaan peserta dan membolehkan mereka memberikan sumbangan berimpak tinggi kepada organisasi masing-masing sambil mendedahkan mereka kepada kaedah, strategi, dan kemahiran yang diperlukan untuk menjadi pemimpin yang sangat cekap.

 

                leadershipcourse 1  leadershipcourse 2  leadershipcourse 3

Cetak Emel