logo ms

Khamis, 13 Jun 2024

faq  |  contact us  |  feedback  |  Peta laman

Berita Terkini

Leadership Course for Junior Officers

LCJL2024 main

Institut Diplomasi dan Hubungan Luar Negeri (IDFR) baru-baru ini telah menganjurkan kursus Leadership for Junior Level Officers dari 14 hingga 16 Mei 2024. Kursus transformatif ini memberi inspirasi kepada pegawai kerajaan untuk keluar dari zon selesa mereka, dan ke arah menjadi pemimpin yang berkesan.
Dianjurkan oleh Pusat Kepimpinan, Rundingan dan Diplomasi Awam (LNPD) di IDFR, kursus tersebut menghimpunkan dua puluh lima peserta dari pelbagai kementerian dan agensi. Ini termasuk Kementerian Luar Negeri, Kementerian Pengajian Tinggi, Kementerian Perdagangan Dalam Negeri dan Kos Sara Hidup, Kementerian Perumahan dan Kerajaan Tempatan, Kementerian Sumber Manusia, Kementerian Pembangunan Usahawan dan Koperasi, Kementerian Sains, Teknologi dan Inovasi, Kementerian Komunikasi, Kementerian Perladangan dan Komoditi, Kementerian Pendidikan, Kementerian Perdagangan Antarabangsa, Industri dan Pelaburan Sarawak, Kementerian Belia dan Sukan, Kementerian Perpaduan, Pusat Pelancongan Islam, dan Majlis Agama Islam Negeri Pulau Pinang. Tahap minat yang tinggi dan penglibatan aktif mereka sepanjang sesi adalah benar-benar dipuji.
Kursus ini direka untuk meningkatkan kemahiran kepimpinan peserta, kebolehan menyelesaikan masalah, dan keupayaan membuat keputusan. Melalui sesi interaktif dan latihan kolaboratif, peserta belajar menganalisis situasi yang kompleks, menimbang pilihan dan membuat keputusan yang selaras dengan matlamat organisasi mereka.
Untuk memperkayakan lagi pengalaman pembelajaran, LNPD menjemput penceramah jemputan yang pakar dalam bidang khusus yang berkaitan dengan kepimpinan dan pengurusan organisasi. Dengan berkongsi pengalaman, amalan terbaik, dan pelajaran yang dipelajari, penceramah ini memberikan para peserta cerapan praktikal yang melengkapi dengan sempurna konsep teori yang diliputi dalam sukatan.
Secara keseluruhannya, kursus Leadership for Junior Officers adalah satu kejayaan yang memberangsangkan, melengkapkan pemimpin masa depan kita dengan alat dan keyakinan yang diperlukan untuk memberi impak yang ketara dalam bidang masing-masing.

            LCJL2024 1  LCJL2024 2  LCJL2024 3

Cetak Emel