logo ms

Rabu, 24 Julai 2024

faq  |  contact us  |  feedback  |  Peta laman

Berita Terkini

Presentation Skills at The Workplace

psw2024 main

Pusat Diplomasi Bahasa dan Budaya (CLCD) telah menjalankan kursus khas bertajuk "Presentation Skills at the Workplace” di Institut Diplomasi dan Hubungan Luar Negeri (IDFR) dari 11 - 13 Jun 2024. Kursus ini yang dilaksanakan setiap tahun, bertujuan memenuhi keperluan pegawai kerajaan agar memperoleh kemahiran dan mempraktikkan teknik pembentangan yang berkesan kepada penonton terutama dari pihak berkepentingan dan rakan kongsi.
Sama ada membentangkan dalam mesyuarat, mengemas kini maklumat seluruh kementerian atau agensi atau bercakap di persidangan, kursus ini bertujuan untuk menyediakan peserta untuk bercakap dengan berkesan dan berkeyakinan di tempat kerja. Menyedari bahawa pengucapan awam sering merupakan tugas yang mencabar dan penting, program tiga hari ini membantu para peserta agar mengetahui secara menyeluruh mengenai maklumat, mengamalkan strategi lisan dan bukan lisan yang relevan dan bersifat yakin agar dapat mengatasi kegelisahan dan kebimbangan mereka apabila berkomunikasi dengan penonton.
Peserta dari pelbagai kementerian dan agensi menghadiri kursus ini termasuk Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia, Jabatan Perdana Menteri, Parlimen Malaysia, Bahagian Perkhidmatan Farmasi Perbadanan Pembangunan Perdagangan Luar Malaysia (MATRADE), Sektor Intervensi (NCD), Unit Kerja Sosial Perubatan, Pejabat Kesihatan Daerah Batu Pahat, Pejabat Kesihatan Daerah Segamat, Pejabat Kesihatan Daerah Maran, Pejabat Pergigian Daerah Kampar, Pejabat Pergigian Daerah Tampin, Pejabat Pergigian Daerah Jerantut, Jabatan Anestesiologi dan Rawatan Rapi, Kementerian Kesihatan dan Kementerian Luar Negeri.
Kursus ini menggunakan metodologi pengajaran dan pembelajaran bersepadu, menggabungkan kuliah, perbincangan, latihan praktikal dan aktiviti kumpulan bagi membimbing peserta dalam merancang pembentangan berkaitan kerja mereka. Pada akhir kursus, peserta mahir dalam proses yang betul bagi menyediakan dan menyampaikan pembentangan. Pembentangan mereka dinilai dan mereka menerima maklum balas yang membina daripada tenaga pengajar dan rakan sebaya bagi meningkatkan kemahiran pembentangan mereka.

 

     psw2024 1  psw2024 2  psw2024 3

Cetak Emel