logo ms

Isnin, 24 Jun 2024

faq  |  contact us  |  feedback  |  Peta laman

Marathon Muzik kanak-kanak istimewa

 

Maraton Muzik 1Malaysia yang  telah berlangsung secara berterusan selama 11 jam  pada 13 November 2010 telah mencatat rekod dalam Malaysia Book of Records. Acara tersebut yang telah dianjurkan di bawah kolaborasi Kumpulan Krista dan Institut Diplomasi dan Hubungan Luar Negeri (IDFR) menampilkan penyertaan daripada 20 sekolah swasta dan kerajaan untuk anak-anak istimewa.

Acara tersebut yang bermula pada 9.00 pagi dan berakhir pada 8.00 malam adalah merupakan persembahan muzik terbesar oleh kanak-kanak istimewa yang pernah diadakan di Malaysia.

Beberapa buah sekolah dan persatuan yang mengambil bahagian dalam acara tersebut adalah Sekolah Kanak-Kanak Pekak Selangor, Badan Autisme Kebangsaan Malaysia, Pusat Krista untuk Anak Istimewa, SMK Jalan Reko, Pusat Kebajikan Kalvari, Persatuan Orang-Orang Buta Malaysia, Pusat Latihan dan Pembangunan Katsu serta SK Bukit Raya.
 
Pro-Canselor Universiti Pendidikan Sultan Idris, Tan Sri Dr. Yahya Ibrahim berkata bahawa acara tersebut merupakan platform untuk kanak-kanak istimewa yang berbakat untuk menonjolkan bakat mereka dan juga membuka peluang tampil di khalayak umum.

Acara ini juga diharapkan dapat menonjolkan potensi kanak-kanak istimewa di hadapan khalayak umum yang tidak mengetahui potensi kanak-kanak istimewa kerana mereka juga adalah berbakat seperti kanak-kanak lain.

Beliau juga menyatakan bahawa, "Acara ini bukan hanya bagi mencatatkan rekod baru kebangsaan, tetapi juga bagi mendefinisikan semula persepsi tradisional mengenai perkara yang mampu dicapai oleh kanak-kanak istimewa".

Timbalan Menteri Luar Negeri, Senator A. Kohilan Pillay telah merasmikan pelancaran acara tersebut.  Turut hadir adalah Ketua Operasi Kumpulan Krista, Datuk R. Rajendran dan Ketua Pengarah IDFR, Ku Dato 'Jaafar Ku Shaari.

(Sumber: The StarMetro, Isnin, 15 November 2010)

Lain-lain Berita Terkini: