logo ms

Khamis, 30 Mei 2024

faq  |  contact us  |  feedback  |  Peta laman

Berita Terkini

Kursus Pra-Penempatan untuk Pegawai dan Pasangan (SPKM) Siri 6/2022

SPKM620222 4

Institut Diplomasi dan Hubungan Luar Negeri (IDFR) telah menganjurkan siri terakhir Kursus Pra-Penempatan untuk Pegawai dan Pasangan (SPKM) bagi tahun 2022 atau SPKM 6/2022 pada 11 hingga 20 Oktober 2022. Kursus ini telah dihadiri oleh 38 orang peserta daripada 11 kementerian dan agensi/jabatan kerajaan.

Kursus ini direka untuk pegawai Gred 41 dan ke atas, bersama pasangan masing-masing dengan objektif untuk meningkatkan pengetahuan dan kemahiran peserta dalam diplomasi dan amalan diplomatik antarabangsa yang penting dalam melaksanakan tugas mereka di luar negara. Kursus ini juga bertujuan untuk memberi mereka maklumat terkini mengenai hal-hal pentadbiran dan pengurusan penting ke arah menguruskan hal-hal misi.

Sepanjang lapan hari kursus tersebut, para peserta telah diberikan pengetahuan dalam pelbagai kemahiran yang berkaitan dengan pentadbiran, kewangan, protokol, konsular, serta etika diplomatik dan hal ehwal negara. Untuk mengembangkan kemahiran sosial interpersonal mereka, para peserta didedahkan dengan etika yang sesuai untuk makan beradab (fine dining)  dan cara melayan tetamu secara formal. Mereka diketengahkan mengenai kesedaran budaya, supaya para peserta lebih faham berkenaan jurang budaya dan boleh meraikan perbezaan budaya. Para peserta diingatkan tentang kepentingan integriti di tempat kerja, yang merangkumi pertimbangan yang baik, jujur dan amanah, dan kebolehpercayaan. Kepentingan untuk bekerja sebagai salah satu ke arah mencapai matlamat bersama untuk mempertahankan kepentingan Malaysia juga telah ditekankan dalam kursus ini. Kursus ini juga memberikan pengetahuan yang relevan kepada para peserta mengenai mempromosikan Malaysia di luar negara, iaitu Malaysia sebagai destinasi perdagangan, pelaburan, pelancongan pilihan dan industri minyak sawit Malaysia. Kandungan kursus telah ditambah baik dengan memasukkan dua slot baru mengenai imuniti negara dan diplomatik dan pengurusan krisis terutamanya dalam melarikan diri dari misi dalam kes-kes darurat.

Para peserta telah melibatkan diri secara aktif dalam kursus ini dengan mengemukakan soalan, berkongsi kepakaran, pengetahuan, pandangan, dan pengalaman kepada para penceramah jemputan. Secara keseluruhannya, para peserta telah memberikan ulasan yang baik berkenaan kursus SPKM dan percaya objektif kursus telah dipenuhi.

Dalam ucapan penutupnya, Encik Hamizan Hashim, Pengarah Pusat Kepimpinan, Perundingan dan Diplomasi Awam, IDFR mengucapkan setinggi penghargaan kepada para peserta atas komitmen dan kerjasama penuh sepanjang kursus berlangsung. Beliau turut mengucapkan selamat maju jaya kepada semua peserta untuk penempatan mereka ke luar negara kelak.

SPKM620222 1 SPKM620222 1 SPKM620222 1

Disediakan oleh:
Pusat Kepimpinan, Perundingan dan Diplomasi Awam (LNPD)

Cetak Emel