logo ms

Khamis, 23 Mei 2024

faq  |  contact us  |  feedback  |  Peta laman

  • Laman Utama
  • Berita Terkini
  • International Day of Women in Diplomacy 2023 (Women In Diplomacy: A Spectrum of Opportunities Forum)

Berita Terkini

International Day of Women in Diplomacy 2023 (Women In Diplomacy: A Spectrum of Opportunities Forum)

IDWD main

IDFR telah menganjurkan forum Women in Diplomacy: A Spectrum of Opportunities pada 23 Jun 2023 di Hilton Kuala Lumpur. Acara ini disokong oleh Kedutaan Ireland di Malaysia dan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu di Malaysia, Singapura dan Brunei Darussalam. Ia diadakan sempena Hari Antarabangsa Wanita dalam Diplomasi yang diterima pakai sebagai resolusi 269 sesi ke-76 Perhimpunan Agung Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) tahun lepas, yang akan disambut setiap tahun pada 24 Jun.

Tema tahun ini adalah Women in Diplomacy: A Spectrum of Opportunities memberi tumpuan kepada peluang kerjaya untuk wanita dalam bidang diplomasi, sama ada sebagai diplomat, pengurus, dan pentadbir dalam kalangan diplomasi antarabangsa, atau bahkan penjaga keamanan, untuk mengiktiraf sumbangan yang mereka, untuk membincangkan jurang apa yang wujud, dan bagaimana menangani jurang-jurang ini.
Yang Berhormat Dato' Seri Diraja Dr Zambry Abd Kadir, Menteri Luar Negeri, Malaysia telah menyampaikan ucapan pengenalan yang penuh inspirasi melalui rakaman video. Prof. Tan Sri Dr Jemilah Mahmood, mantan Chief of the World Humanitarian Summit secretariat at the United Nations menyampaikan ucaptama dan ahli panel bagi forum adalah Leftenan Kolonel Jayne Lawlor, Brigade Adjutant and Senior Staff Officer Personnel Section and Gender Advisor Second Brigade, Irish Defence Forces, dan Mdme Karima El Korri, Penyelaras Residen Persatuan Bangsa-bangsa Bersatu di Malaysia, Singapura dan Brunei Darussalam. Forum dimudahcara oleh Puan Aznifah Isnariah Abd Ghani, Setiausaha Bahagian Ekonomi Pelbagai Hala dan Alam Sekitar, Kementerian Luar Negeri, Malaysia.
Tan Sri Dr Jemilah Mahmood berkongsi pandangan beliau mengenai peranan wanita dalam diplomasi dengan memusatkan cabaran dan isu yang dihadapi oleh wanita terutamanya mengenai penyertaan mereka dalam proses membuat keputusan, berdasarkan pengalaman beliau dalam peranannya sebelum ini dan semasa dalam pelbagai bidang penting seperti bencana kemanusiaan, kesihatan, dan pengurusan konflik. Beliau juga telah mencadangkan jalan ke hadapan dalam meningkatkan penglibatan wanita dalam pelbagai bidang diplomasi.

Leftenan Kolonel Jayne Lawlor memberikan pandangannya tentang sudut-sudut positif sumbangan yang dibuat oleh wanita dalam diplomasi antarabangsa, merentasi pelbagai bidang, termasuk tetapi tidak terhad kepada diplomasi tradisional (hubungan antara negara), bekerja melalui PBB dan pelbagai hala untuk, mengekalkan keamanan dan pencegahan konflik, termasuk melalui pengaman PBB, dalam kerja kemanusiaan dan masyarakat sivil / akar umbi. Puan Karima El Korri berkongsi pencapaian penting dalam sejarah berhubung pengiktirafan wanita dalam bidang diplomasi, membincangkan isu diplomasi kontemporari dan isu hubungan antarabangsa daripada lensa wanita dalam suasana diplomatik dan menekankan langkah-langkah di peringkat antarabangsa dalam mempromosikan perwakilan dan peranan wanita yang lebih berkesan dalam bidang itu.

Majlis yang turut diadakan secara hibrid itu telah dihadiri pengamal undang-undang, pempengaruh dasar luar dan pentadbir yang bekerja dalam bidang diplomasi. Forum itu menyaksikan penyertaan aktif dari lantai dengan berkongsi maklumat dan pengalaman dalam peranan mereka sebagai wanita dalam diplomasi, sama ada dalam membuat keputusan serta cabaran dan kemungkinan yang mereka hadapi di setiap peringkat kerjaya mereka.

IDFR yakin forum ini berjaya menggariskan sumbangan dan pencapaian wanita dalam diplomasi, serta mengubah stereotaip jantina pada wanita. Adalah penting untuk menunjukkan kepada masyarakat bahawa wanita boleh berada di barisan hadapan kepimpinan dan membuat keputusan yang baik dalam pelbagai sektor di mana mereka terlibat.

 

                                IDWD 1  IDWD 2  IDWD 3

Cetak Emel