logo ms

Isnin, 20 Mei 2024

faq  |  contact us  |  feedback  |  Peta laman

Berita Terkini

Kursus Perundingan Pegawai Pertengahan 2023

ncml main

Pusat Kepimpinan, Perundingan dan Diplomasi Awam telah bertungkus-lumus dalam penganjuran Kursus Perundingan Pegawai Pertengahan baru-baru ini yang berakhir dengan jayanya pada 24 Ogos 2023. Tiga puluh empat peserta daripada pelbagai kementerian, agensi, dan jabatan telah menyertai siri kedua tahun ini.

Kursus yang berlangsung selama 3 hari ini mencerminkan matlamat institut untuk meningkatkan kecekapan dan profesionalisme dalam perundingan pegawai diplomatik dan pegawai kerajaan lain yang terlibat secara aktif dalam perundingan sebenar atau dalam memimpin dan menyokong pasukan perundingan. Pada masa yang sama, ia juga bertujuan melengkapkan peserta dengan kemahiran-kemahiran penting untuk berunding dengan lebih berkesan dengan penekanan khusus pada konteks negara mereka sebagai pemain global.

Dalam perjalanan mereka untuk menguasai seni dan sains perundingan, para peserta didedahkan dengan simulasi perundingan yang luar biasa, membolehkan mereka mengambil bahagian secara aktif dalam aktiviti yang direka untuk pengalaman praktikal. Setiap modul dibentangkan dalam bentuk yang berbeza tetapi menarik, seperti latihan simulasi, perbincangan kumpulan, dan aktiviti di mana para peserta mempunyai pengalaman pembelajaran yang aktif. Sepanjang kursus, penceramah dan peserta terlibat dalam perbincangan dua hala, bertukar-tukar pandangan dan pemikiran tentang kuliah. Pada penghujung setiap sesi, para peserta telah memberikan maklum balas dan cadangan melalui borang Google dengan komen yang positif dan membina.

  ncml 1  ncml 2  ncml 3

Cetak Emel