logo ms

Isnin, 27 Mei 2024

faq  |  contact us  |  feedback  |  Peta laman

Penerbitan 2008

 

  IDFR Occasional Papers

Keluaran pertama dalam siri IDFR Occasional Papers  telah diterbitkan dalam tahun 2008. Ianya bertajuk Pacific Settlement of Disputes based on International Law: Malaysia’s Experiences at the International Court of Justice. Penulisnya adalah Tan Sri Abdul Kadir Mohamad, bekas Ketua Setiausaha Kementerian Luar Negeri dan kemudiannya Penasihat Luar Negeri kepada Perdana Menteri, 2003-2009.
     

 

Diplomatic Profile Series-Profile of Malaysia’s Foreign Ministers: Tunku Abdul Rahman Putra Al-Haj

Profil Tunku Abdul Rahman, diterbitkan pada tahun 2008, adalah yang pertama dalam siri profil Menteri Luar Negeri Malaysia. Ia bertujuan sebagai sumber maklumat yang ringkas dan mudah diakses tentang kerjaya mereka yang telah berkhidmat dalam kapasiti Menteri Luar Negeri semenjak 1957. Ia turut merupakan satu usaha membiografikan sejarah diplomatik Malaysia.
 
Lanjutan itu, perancangan masa depan termasuklah penerbitan profil-profil mereka yang telah menyumbang kepada evolusi polisi luar Malaysia, dari Perdana Menteri kepada Ketua Setiausaha Kementerian Luar Negeri dan beberapa bekas Duta Besar Malaysia.

 

     
  Journal of Diplomacy and Foreign Relations Volume 10

Objektif utama jurnal ilmiah ini adalah bagi menyokong, menganalisis and menilai polisi, program dan aktiviti dalam bidang hubungan antarabangsa dan diplomasi Malaysia. Jurnal ini juga berfungsi sebagai forum yang memberi ruang untuk penilaian berganda dan perbincangan intelektual yang pelbagai  tentang polisi luar, diplomasi dan hubungan antarabangsa. .
     
 

Guide to Fine Dining Etiquette for Malaysian Diplomats

This simple guide does not attempt to address every aspect of the subject but it will help fine tune and contribute towards one's dining experience and enjoyment.

     
 

IDFR Training Programmes 2009

IDFR Training Programmes 2009 lists all the training programmes that have been planned by IDFR for 2009. It is distributed to Ministries, Government agencies and relevant Embassies locally and abroad.

     
 

Annual Report 2007

The Annual Report was published in May 2007. It consists of courses/events/activities that was organised under the various divisions in IDFR in 2006.

An annual publication, the Annual Report was distributed to Ministries, Government agencies and relevant Embassies locally and abroad.