logo ms

Ahad, 02 Oktober 2022

faq  |  contact us  |  feedback  |  Peta laman

LNPD1

Pusat Kepimpinan, Perundingan dan Diplomasi Awam telah menganjurkan Kursus Kepimpinan untuk Pegawai Peringkat Pertengahan yang berlangsung pada 20 hingga 22 September 2022. Kursus ini direka khas buat pegawai kerajaan Malaysia pada peringkat pertengahan bagi Gred 48 hingga 52 yang merangkumi keperluan kepimpinan bagi membantu membina kecekapan teras mereka dalam bidang ini.

Seramai dua puluh enam orang peserta hadir ke kursus tersebut. Mereka adalah terdiri daripada para pegawai dari pelbagai kementerian dan jabatan kerajaan Malaysia. Antara jabatan dan agensi kerajaan yang terlibat adalah Jabatan Perdana Menteri, Majlis Agama Islam Wilayah Persekutuan, Kementerian Luar Negeri, Kementerian Pengajian Tinggi, Kementerian Perdangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna, Kementerian Dalam Negeri, Jabatan Bantuan Guaman, Lembaga Perindustrian Kayu Malaysia, Kementerian Sains, Teknologi dan Inovasi, dan Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia.

Bagi membantu para peserta dalam mengukuhkan kemahiran utama yang paling diperlukan untuk mencapai kejayaan, maka mereka didedahkan  dengan pelbagai modul yang direka untuk meningkatkan kebolehan dan mengasah potensi mereka sebagai pemimpin pada masa hadapan di tempat kerja masing-masing. Sepanjang tiga hari kursus tersebut, mereka terlibat secara aktif dalam sesi kuliah interaktif, latihan main peranan, dan perbincangan berkumpulan.

Pada penghujung kursus, Puan Norlela Samad, Ketua Penolong Pengarah LNPD, telah menyampaikan ucapan penutupan program. Beliau merakamkan penghargaan dan ucapan terima kasih kepada pakar-pakar di atas penyampaian dan perkongsian bagi pandangan dan pengalaman bernilai mereka dengan para peserta. Beliau juga mengucapkan setinggi-tinggi tahniah kepada semua peserta atas penyertaan aktif mereka. Kursus ini diharap dapat meningkatkan kemahiran kepimpinan peserta dan membantu menzahirkan potensi sebenar mereka sebagai pemimpin masyarakat di organisasi masing-masing.

LNPD5 LNPD5  LNPD5

Disediakan oleh:
Pusat Kepimpinan, Perundingan dan Diplomasi Awam (LNPD)

englishworkshop1

Artikel ini dalam Bahasa Inggeris. Sila klik di sini.

Palestine1

Bermula dari 12 hingga 16 September 2022, Institut Diplomasi dan Hubungan Luar Negeri (IDFR) telah menganjurkan satu lagi program Program Kerjasama Teknikal Malaysia (MTCP) pada tahun ini iaitu Diplomatic Training Course for the State of Palestine Participants. Kursus tersebut telah dihadiri oleh seramai 13 pegawai diplomatik dari Kementerian Luar Negeri Palestin. Kursus ini diadakan secara dalam talian untuk menekankan dan mendedahkan kemahiran penting kepada pegawai diplomatik yang terlibat terhadap dasar luar negara dan amalan diplomatik Malaysia, serta meningkatkan kecekapan dan kemahiran mereka dalam tadbir urus diplomatik dan hal ehwal luar negara.

Kursus selama lima hari ini merangkumi pelbagai topik dan memperkenalkan instrumen serta pengetahuan yang diperlukan untuk peserta melaksanakan tugas mereka dengan lebih berkesan. Antara topik tersebut ialah Malaysia’s Foreign Policy; Malaysia’s Bilateral and Multilateral Diplomacy Practices; Economic Diplomacy and Its Practices, Country Promotion, Public Diplomacy: Mission’s Experience; Media Relations and Media Skills; Strategic Leadership and Management; Integrity; International Negotiations, Futurist Thinking, Protocol Practices and Diplomatic Etiquette; and Ambassador Sharing Session.

IDFR amat menghargai kehadiran penceramah terkemuka dan Pakar Bidang Khusus (SME) yang telah berkongsi kepakaran dan pengalaman mereka bersama para peserta. Antara penceramah tersebut ialah Dato’ Dr Shazelina Zainul Abidin (Ketua Pengarah IDFR); Datuk Zahairi Baharim (Jabatan Hal Ehwal Dua Hala, Kementerian Luar Negeri Malaysia); Puan Aznifah Isnariah Abdul Ghani (Jabatan Hal Ehwal Pelbagai Hala; Kementerian Luar Negeri Malaysia); Encik Norjufri Nizar Edrus (Jabatan Perancangan dan Penyelarasan Dasar, Kementerian Luar Negeri Malaysia); Puan Mimi Kaur Ramday (Jabatan Konsular, Kementerian Luar Negeri Malaysia); Datuk Dr Anis Yusal Yusoff (Institut Kajian Etnik); Prof. Dr. Sufian Jusoh (Institut Kajian Malaysia dan Antarabangsa); Prof. Madya Dr Raja Kumar Murugesan (Fakulti Inovasi dan Teknologi, Taylor’s University); Encik Sophian Ab Rahman (Bahagian Protokol, Istana Negara); Encik Aznir Abdul Malek (Bekas Pengarah Kualiti, Tenaga Nasional Berhad); Encik Nizal Mohammad (Bekas Pengarah Media/Anchorman Media Prima/TV3); dan Puan Shanta Nagendram (SkillFocus Sdn Bhd).

Sepanjang kursus, semua peserta telah memberikan penglibatan penuh dalam berkongsi pemikiran mereka dan mengambil bahagian secara aktif dalam perbincangan kumpulan bersama penceramah. Melalui maklum balas yang diterima, semua peserta berpendapat bahawa kursus ini melebihi jangkaan mereka dan memberi manfaat kepada mereka dalam pelbagai cara, sama ada secara peribadi mahupun profesional. Kursus ini seterusnya diakhiri dengan penghantaran laporan kursus oleh setiap peserta yang menerangkan faedah kursus yang boleh menyumbang ke arah peningkatan dalam pengetahuan dan kemahiran diplomatik beserta kekurangan yang boleh diperbaiki. Adalah menjadi harapan agar penyertaan daripada negara Palestin dalam kursus MTCP akan terus berkembang pada masa hadapan, bagi meningkatkan semangat Kerjasama Selatan-Selatan dan ikatan utuh persaudaraan yang terjalin sekian lama bersama Malaysia.

Palestine3 Palestine3 Palestine3

Disediakan oleh:
Cik Hanun Insyirah Ishak dan Cik Aida Yasmin Azhar
Pusat Kajian Politik dan Diplomasi Ekonomi (PSED)

mediaskills1

Pusat Kepimpinan, Perundingan dan Diplomasi Awam, (LNPD) IDFR, telah menganjurkan Bengkel Kemahiran Media Pegawai Peringkat Pertengahan dari 6 hingga 8 September 2022. Bengkel ini telah dihadiri oleh para pegawai dari Polis Diraja Malaysia, Jabatan Imigresen Malaysia, Majlis Amanah Rakyat, Lembaga Perindustrian Kayu Malaysia dan IDFR.

Bengkel ini bertujuan untuk meningkatkan kesedaran, pengetahuan dan kemahiran peserta untuk mengendalikan media dengan berkesan. Para peserta telah didedahkan dengan beberapa amalan terbaik dalam pengurusan diplomasi awam melalui media tradisional dan media sosial semasa. Selain daripada kelas dan perkongsian ilmu, bengkel ini turut merangkumi latihan praktikal secara langsung dalam mengendalikan soalan dan jawapan semasa sidang akhbar dan sesi temu duga studio melalui simulasi media. Latihan simulasi telah dijalankan oleh profesional media. IDFR yakin bengkel selama tiga hari ini telah dapat meningkatkan kesedaran para peserta tentang diplomasi awam dan kemahiran yang diperlukan untuk berkomunikasi dan mengendalikan media dengan lebih berkesan.

Semasa majlis penutup, Encik Hamizan Hashim, Pengarah LNPD menyampaikan penghargaan kepada semua peserta atas komitmen dan penyertaan aktif mereka sepanjang bengkel berlangsung. Beliau merakamkan ucapan terima kasih kepada pensyarah dan penceramah atas perkongsian pengalaman dan interaktiviti mereka dengan peserta. Beliau turut menyampaikan sijil kepada para peserta pada hari terakhir kursus.

mediaskills2 mediaskills2 mediaskills2

Disediakan oleh:
Pusat Kepimpinan, Perundingan dan Diplomasi Awam (LNPD)

istilah5

Institut Diplomasi dan Hubungan Luar Negeri (IDFR) dengan kerjasama Dewan Bahasa dan Pustaka (DBP) telah melancarkan buku Daftar Istilah Diplomasi dan Hubungan Antarabangsa yang mengandungi sebanyak 1198 istilah sumber (Bahasa Inggeris) dan 1281 istilah sasar (Bahasa Melayu) pada 6 September 2022 di Auditorium Tun Abdul Razak, Kementerian Luar Negeri, Putrajaya. Majlis pelancaran ini diadakan bersempena dengan Persidangan Ketua-Ketua Perwakilan yang berlangsung pada 6 hingga 7 September 2022. Pelancaran buku ini telah disempurnakan oleh YAB Dato’ Sri Ismail Sabri bin Yaakob, Perdana Menteri Malaysia. 

Dalam ucaptama beliau, YAB Perdana Menteri telah merakamkan penghargaan kepada IDFR, DBP, dan ahli jawatankuasa Diplomasi dan Hubungan Antarabangsa yang terdiri daripada pegawai IDFR, DBP, KLN, berserta pakar bidang dan pakar bahasa daripada universiti tempatan atas kejayaan penerbitan buku tersebut.

Beliau turut menekankan bahawa penerbitan buku ini penting bagi merealisasikan hasrat kerajaan Malaysia untuk mempromosikan bahasa Melayu sebagai bahasa ilmu yang dinamik serta meningkatkan imej negara dalam bidang diplomasi dan hubungan antarabangsa. 

istilah2 istilah2 istilah2

Disediakan oleh:
Pusat Diplomasi Bahasa dan Budaya (CLCD)