logo ms

Rabu, 28 Februari 2024

faq  |  contact us  |  feedback  |  Peta laman

  SIR2024 main

Pusat Diplomasi Bahasa dan Budaya (CLCD), IDFR telah berjaya menjalankan kursus bahasa Inggeris kedua pada tahun ini yang bertajuk “Say It Right: A Course on Pronunciation” dengan tujuan untuk menyokong para peserta dalam mengaplikasikan teknik komunikasi lisan yang berkesan dalam portfolio kerja mereka. Antara topik yang dibincangkan dalam kursus ini ialah kesedaran tentang Sistem Bunyi Bahasa Inggeris, masalah dalam berbahasa Inggeris yang dihadapi oleh rakyat Malaysia, elemen yang mempengaruhi pertuturan yang berkesan seperti intonasi, tekanan bunyi perkataan dan ayat serta irama yang apabila digabungkan, meningkatkan kesedaran dan kemahiran berkomunikasi yang lebih baik.

Kursus ini telah dihadiri oleh 23 orang peserta dari pelbagai kementerian. Antaranya adalah daripada Kementerian Luar Negeri, Kementerian Pelancongan, Kesenian dan Kebudayaan, Suruhanjaya Pilihan Raya Malaysia, Kementerian Kesihatan, Kementerian Komunikasi, Jabatan Kimia Malaysia, Bahagian Pengurusan Hartanah dan Tanah, Jabatan Penerangan Malaysia, Jabatan Insolvensi Malaysia, Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia, Pusat Panggilan Kerajaan Malaysia, Kementerian Kewangan, Jabatan Perdana Menteri dan Jabatan Warisan Negara.

Kursus ini mendapat sambutan yang baik oleh para peserta kerana ia mendorong mereka bercakap dalam bahasa Inggeris yang mudah difahami. Ia membantu mereka menumpukan perhatian kepada masalah yang mungkin dihadapi oleh penutur bahasa Inggeris di Malaysia dalam menyebut bunyi tertentu yang tidak terdapat dalam bahasa ibunda mereka. Tenaga pengajar menilai aktiviti simulasi berkaitan tugasan di tempat kerja para peserta yang mempraktikkan pengetahuan dan teknik yang dipelajari daripada kursus 3 hari ini, sekali gus memupuk keyakinan apabila bertutur dalam bahasa Inggeris.

 SIR2024 1  SIR2024 2  SIR2024 3

IMG 5259

Pusat Diplomasi Bahasa dan Budaya (CLCD) telah memulakan kursus bahasa Inggeris yang pertama bagi tahun ini berkaitan komunikasi dalam bahasa Inggeris yang disesuaikan untuk kakitangan sokongan dari Institut Diplomasi dan Perhubungan Luar (IDFR) dan Kementerian Luar Negeri, Malaysia. Ia berdasarkan keperluan untuk melengkapkan kakitangan sokongan dengan kemahiran komunikasi yang penting. Komunikasi yang berkesan menggalakkan pemahaman bersama tentang matlamat, keutamaan dan prosedur organisasi serta mengurangkan kemungkinan salah faham atau kesilapan di kalangan kakitangan dan pihak berkepentingan. Ia juga memupuk budaya kerja positif yang menggalakkan kakitangan organisasi berhubung dengan berkesan di tempat kerja.

“Let’s Communicate!” yang merangkumi dua (2) siri, membantu kakitangan sokongan dengan menerangkan kepentingan komunikasi yang berkesan di tempat kerja, mengenal pasti cabaran yang timbul dalam proses komunikasi dan cara menangani cabaran di samping menerapkan elemen komunikasi berkesan seperti isyarat sikap, lisan, dan bukan lisan agar berjaya dan yakin berkomunikasi secara menyeluruh di tempat kerja.

Dalam setiap siri, seramai 34 peserta, Gred 11 – 29, terlibat dalam aktiviti praktikal yang khusus demi meningkatkan keyakinan bertutur dan berkomunikasi dalam bahasa Inggeris. Ia membolehkan mereka menggunakan pengetahuan dan kemahiran yang dipelajari sepanjang kursus dalam simulasi pelbagai senario untuk mengatasi cabaran ketika proses komunikasi, serta menerima maklum balas yang membina daripada tenaga pengajar dan rakan sekerja. Hasilnya, peserta muncul sebagai penutur bahasa Inggeris yang lebih yakin untuk mengasah kemahiran komunikatif mereka secara objektif dalam persekitaran kerja seharian.

 

      IMG 5297  IMG 6791  IMG 6952

 

MCI2024 main

Pusat Diplomasi Bahasa dan Budaya (CLCD), Institut Diplomasi dan Hubungan Luar Negeri (IDFR) telah menganjurkan kursus “An Induction for Foreign Diplomats in Malaysia: Malaysia’s Culture and Identity” yang telah berlangsung dari 10 hingga 11 Januari 2024. Kursus tersebut telah dihadiri oleh sembilan belas (19) orang diplomat asing yang mewakili kedutaan masing-masing dan organisasi antarabangsa. Daripada jumlah tersebut, dua daripadanya merupakan Pesuruhjaya Tinggi dan Bakal Duta Besar.

Kursus ini dilaksanakan untuk mendedahkan para peserta kepada fungsi dan struktur Kerajaan Malaysia dan keunikan budaya, kehidupan serta interaksi di Malaysia.

Ketua Pengarah IDFR, Dato’ Syed Bakri Syed Abdul Rahman dalam ucapan aluannya, menggalakkan para peserta menggunakan peluang ini untuk memperoleh pengetahuan tentang aspek kehidupan di Malaysia dan membentuk asas pengetahuan yang kukuh dalam tempoh perkhidmatan diplomatik mereka di Malaysia. Program ini juga menampilkan ceramah oleh pengamal bidang daripada Kementerian Luar Negeri, Pertubuhan Berita Nasional Malaysia (BERNAMA) dan pakar budaya yang merangkumi selok-belok budaya Malaysia, penggunaan gelaran hormat dan peranan Kementerian Luar Negeri.

Untuk sesi ‘The Press and Media Landscape’ para peserta telah diberi pendedahan berhubung landskap media negara, kewartawanan data dan sistem pemeriksaan fakta yang merupakan inisiatif BERNAMA. Selain itu, para peserta juga berpeluang untuk merasai keunikan buah-buahan tempatan yang dibawa oleh Lembaga Pemasaran Pertanian Persekutuan (FAMA).

Di akhir kursus, para peserta mendapati kursus ini bermanfaat kerana ia mendedahkan mereka kepada pengetahuan teori dan kemahiran praktikal dalam bidang berkaitan dengan budaya dan diplomasi Malaysia.

     MCI 1  MCI2024 2  MCI2024 3

DiDGraduation2023 main

Satu Majlis Graduasi untuk meraikan para peserta DiD 2023 telah diadakan pada 2 November 2023, di Hotel Eastin. Majlis tersebut telah disempurnakan oleh YB Dato’ Seri Diraja Dr. Zambry Abd Kadir, Menteri Luar Negeri. Selain itu tetamu kenamaan yang lain terdiri daripada YB Datuk Mohamad Alamin, Timbalan Menteri Luar Negeri, YBhg. Dato' Sri Amran Mohamed Zin, Ketua Setiausaha, Kementerian Luar Negeri dan para pegawai kanan kementerian yang lain.

  DiDGraduation2023 1  DiDGraduation2023 2  DiDGraduation2023 3

 

 HEBATDIPLOMAT2023 main

IDFR dan Universiti Islam Antarabangsa Malaysia (UIAM) telah menganjurkan Forum berkaitan Diplomasi Budaya dan Ketamadunan (Cultural and Civilizational Diplomacy - CCD). Barisan panel terdiri daripada YBhg. Dato’ Dr Shazelina Zainul Abidin, Ketua Pengarah IDFR, YBhg. Madya Emeritus Tan Sri Dzulkifli Abdul Razak, Rektor UIAM, dan Prof. Dr. Hj. Mohamad Kamal Hj. Harun, Ketua Pegawai Eksekutif Razak School of Government (RSOG). Mereka telah menganalisa dengan mendalam topik yang dibincangkan serta memberikan perspektif yang bernilai tentang cara memanfaatkan diplomasi budaya dalam melaksanakan perubahan progresif.

 HEBATDIPLOMAT2023 1  HEBATDIPLOMAT2023 2  HEBATDIPLOMAT2023 3